Groen gehaktbrood
Een heerlijk groen gehaktbrood boordevol bijzondere ingrediënten!
Wat dacht je van abrikozen, noten, rucola of spinazie en verse gember? Al deze ingrediënten worden gemengd met gehakt en bruingebakken tot een heerlijke gehaktbrood.
Als je gaat buitenkoken met houtvuur en briketten,ga je dit gerecht bereiden in de Dutch oven. Maar wil je dit gehaktbrood thuis maken in je keukenoven, dan gebruik je een cakeblik of ovenschaal.
Wij serveren het gehaktbrood samen met bijvoorbeeld onze curry’s, hasselback aardappels uit de Dutch oven, of in de zomer met een heerlijke, zelfgeplukte salade.
Hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Oven: 1 uur
Ingrediënten:
- 750 gram rundergehakt
- 2 kleine uien
- 2 eieren
- Beschuiten of droge boterhammen
- 2 tenen knoflook
- 10 gedroogde en ongezwavelde abrikozen
- Hand rucola of spinazie
- Handje noten
- 1,5 tl kaneel
- 1,5 tl zout
- 1,5 tl peper
- 1 tl gemberpoeder of verse gember (2 cm)
Bereiding
(kan één tot twee dagen van tevoren)
Dit gerecht wordt bereid in de Dutch Oven. Mocht je het thuis in je keukenoven maken, dan kan dat natuurlijk ook. Verwarm dan de oven voor op 175 graden.
Ga je lekker buitenkoken op houtvuur in de Dutch Oven dan kan je vast starten met een groot stuk vel bakpapier in de Dutch Oven te leggen. Het bakpapier moet ruim aan de maat zijn, want je moet het papier straks om het brood kunnen vouwen.
- We starten met het ui te snijden en de knoflook hak je fijn. Ook de verse gember schil je en snijd je fijn.
- Maak daarna het beschuit fijn. Het makkelijkst is dat door het beschuit in een plastic zakje te doen en fijn te knijpen. Natuurlijk kan je ook paneermeel gebruiken.
Als je droog brood gebruikt, dan moet je die eerst laten drogen in een warme pan en fijn stampen. Dat kost wel meer werk, maar altijd handig om te weten dat die mogelijkheid er ook is toch? - Als deze ingrediënten, samen met het gehakt mengen en de twee, rauwe eieren toevoegen.
Heb je een keukenmachine, dan is het handig om het daarin te kneden. Maar wij zijn buiten, dus dan kneed je het gewoon met je handen.
Maak het mengsel verder op smaak met de overige kruiden. - Daarna snijd je de gedroogde abrikozen in blokjes en hak je de nootjes fijn. Ook die voeg je nog toe aan het mengsel.
Deze niet in de keukenmachine mengen, want anders worden de noten en de abrikozen té fijn. - Het bakpapier heb je al in de Dutch Oven gelegd, zo niet, doe dat dan nog.
- Doe het gehaktmengsel in de Dutch Oven en vouw het bakpapier eroverheen. Dek het daarna af met aluminiumfolie.
- Zet de Dutch Oven op de kolen en dek de Dutch Oven af met de deksel. Leg op de deksel voldoende kolen.
- Na ongeveer 45 mintuten tot één uur is het brood klaar, dit hangt af van de dikte van de gehaktlaag. Wil je het zeker weten, meet dan de kerntemperatuur (tussen de 65-70°C).
- Laat het afkoelen en decoreer het daarna met rucola, abrikozen of wat noten.
Mocht je dit gerecht thuis in je keukenoven maken dan schuif je het blik in de oven en laat gedurende maximaal 1 uur in de oven staan op 175 graden Celcius.
Tip!
Lekker met een tomaten- of appelchutney. Geniet ervan!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.