Groentestoofschotel Dutch Oven
Deze groentestoofschotel uit de Dutch Oven is een stoere aardappel/pompoenschotel en deze combineert altijd goed met vlees, salades en andere gerechten. Je kan de ingrediënten heel goed met het seizoen mee laten variëren.
In het voorjaar vervangen we de pompoen gewoon door wortel. Eigenlijk een hele eenvoudige schotel, want we voegen alleen maar olie en verse kruiden zoals rozemarijn of tijm toe. Puur en eerlijk en dat proef je natuurlijk.
Deze schotel stooft in een Dutch Oven, lekker langzaam en alle smaken blijven in de schotel.
Benodigdheden
- Dutch Oven
- 2 zoete aardappelen
- 5 aardappelen
- 2 pastinaak of winterwortelen
- 1 pompoen
- 2 rode uien
- 2 blikjes linzen of kikkererwten
- 1 handvol rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- bakpapier
Bereiding
- Pak een Dutch Oven, doe hier 2 vellen bakpapier in (kruislings), zodat de hele DO goed bedekt is.
- Boen de aardappels onder de kraan schoon en snijd de aardappels in blokjes van 1,5 cm. Maak de blokjes niet te groot, de aardappel is namelijk het minst snel gaar van deze groenten.
- Schil de pastinaak en snijd deze in plakken van 1 cm. Heb je wortel dan hoef je deze niet te schillen, snijd de wortel in blokjes of plakjes van 1 cm.
- De zoete aardappel mag je eerst schillen, halveren en daarna in stukken van 2 cm.
- De oranje pompoen hoef je niet te schillen, de flespompoen liever wel. Zet het mes bovenin bij de steelaanzet en snijd de pompoen door de helft, haal de pitten eruit en snijd deze in stukken van 1,5 cm
- De uien mogen in grove parten worden gesneden.
- Snijd de knoflook in plakjes.
- De rozemarijn mag in hele takjes in de schaal. Je mag van 1 takjes de blaadjes afhalen en grof hakken.
- Pak de dutch oven met het bakpapier en doe alle groenten in de DO.
- Meng alles door elkaar en besprenkel ruim met de olijfolie, kruiden, knoflook en flink wat zout en peper.
- Doe het deksel op de dutch oven en plaats de DO bovenop ca. 8 kooltjes en leg dan nog ca 8 kooltjes bovenop het deksel.
- Hou goed in de gaten dat het niet aanbrandt of teveel uitdroogt, doe er dan extra olie overheen.
- Bijna gaar? Voeg de linzen of bonen of kikkererwten toe voorzichtig 1 keer omroeren, als het gaar is, niet teveel meer omroeren, dan beschadig je de gare groenten.
- Serveer het gerecht in de DO, bestrooi desgewenst met wat zeezout.
Tip!
Ook lekker met knolselderij of andere soorten aardappel.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.