Wil jij nu zelf ook aan de slag met buiten koken op houtvuur? Wil jij een keer wat anders proberen dan standaard barbecueën? Dan wordt het tijd om een vuurschaal en een driepoot aan te schaffen inclusief een Dutch oven.
Een Dutch oven (DO) is een grote stoere gietijzeren pan met zo’n stoer deksel. Eigenlijk kan je niet buiten koken zonder Dutch oven, want je kunt gewoon alles in deze fantastische pan bereiden. Bakken, stoven, sudderen, koken, braden……
Welke Dutch oven moet ik hebben?
Als je echter op internet op zoek gaat, dan zijn er wel heel veel verschillende merken en welke is dan de beste?
Dat is natuurlijk altijd lastig, dan moet je vijf verschillende pannen kopen en ze gaan uittesten, dat heb ik niet gedaan. Maar ik weet wel uit eigen ervaring én van andere buitenkokers dat de meeste Dutch ovens goed zijn.
Zelf heb ik meerdere Dutch ovens van Qvist, maar weet dat de Do’s van Grills & Stoves en van de Bushcraft-shop ook heel goed en betaalbaar zijn.
Let wel, er zijn ook hele goedkope DO’s van bijvoorbeeld 25 euro, die zou ik niet kopen. Dat is te goedkoop, en het is jammer als je gietijzeren pan breekt.
Maar goed je hebt een keuze gemaakt voor een webshop en dan…want welke maat kies je, en wil je wel óf geen pootjes….
Hier even wat Dutch Oven tips op een rij:
Met of zonder pootjes?
Als je de pan altijd boven een vuur gaat hangen, of op een bbq rooster wilt plaatsen, kies dan voor een DO zonder pootjes.Wil je de ovens kunnen stapelen en er briketten onder kunnen leggen, kies dan voor een DO met pootjes.
Welke maat pan?
Er wordt gebruik gemaakt van termen als 6 QT. QT staat voor quart of a gallon en dat is dan weer ongeveer 950 ml. De meest gebruikte maten zijn 3 qt. Dit is een kleine pan voor als je alleen of met z’n tweetjes bent.
6 QT is geschikt voor een gezin (ca. 4 personen)
9 QT is voor 5 tot 10 personen.
Als je gewoon thuis wil koken, dan is een 6 QT zeer geschikt. Wil je ook af en toe voor groepen koken, dan zou ik voor een 9 QT gaan.
Nog grotere pannen zijn minder handig, ze zijn heel zwaar en vooral voor echt grote groepen.
Wil je bijvoorbeeld alleen brood bakken, dan is een 6 of een 3 de beste keuze.
De deksel
Let er op dat het deksel een opstaande rand heeft, anders vallen de kooltjes eraf.
TIP:
1. koop ook altijd een paar goede handschoenen erbij en een deksel lifter. Anders is het deksel optillen nogal een gedoe, en handschoenen zijn onontbeerlijk, wil je je handen niet verbranden.
2. en bestel ook direct een zak met kokosbriketten. Deze worden gemaakt van kokosschillen en zijn dus beter voor het milieu dan houtskool.
Succes met zoeken én met het maken van een keuze!
De volgende keer vertel ik over het in gebruik nemen, het onderhoud en koken met een Dutch oven!
Recept
Op zoek naar een leuk recept voor de Dutch Oven? Probeer eens onze heerlijke Groente stoofschotel.