Worteltajine met kip
Weer zo’n heerlijk recept van Buitenkokers. De Worteltajine met kip is een verrassend lekker en gezond recept. Gemakkelijk te maken, verbluffend resultaat!
Benodigdheden:
- 2,5 kilo kippendijen of 20 kippenbouten
- 3 tenen knoflook
- 2 sinaasappels
- 1 kilo wortelen
- 500g zoete aardappelen
- 2 rode paprika’s
- 4 uien
- 250g gedroogde pruimen
- 4 el peterselie (of bosje)
- 5 eetlepels tomatenpuree
- 3 el Ras el Hanout kruiden
- 2 el komijn gemalen
- 2 kaneelstokken
- 2,5 tl peper en zout
- 350 ml kippenbouillon
- 1 grote Dutch Oven of 2 kleinere.
- Bakpapier
Voorbereiding
1. Wrijf de kip in met zout, peper de helft van de komijn en de Ras el Hanout kruiden. Snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne schijven.
2. Pers één sinaasappel uit en snijd de andere sinaasappel in halve ringen
3. Schil de wortelen (als ze nog niet geschild zijn) en de zoete aardappelen en snijd ook deze in dunnen schijven. Snijd de paprika in grove blokken.
Bereiding
1. Bak de kip op de bakplaat totdat ze aan beide kanten dicht geschroeid zijn. Voeg de uien en knoflook toe en bak dit nog 2,3 minuten mee.
2. Bedek de Dutch Oven met twee vellen bakpapier over dwars. Leg hierin de kip met de uien en knoflook op de bodem.
3. Doe hierbij de sinaasappelsap, tomatenpuree, de zoete aardappel, de wortelen, de paprika, de rest van de gemalen komijn en Ras el Hanout, de pruimen en de kaneelstokken bij, en overgiet dit alles met de kippen bouillon.
4. Doe de deksel op de Duch Oven en leg daar 8 kolen op. Onder de Oven leg je 8-9 kolen.
5. Laat dit ongeveer 25 minuten staan.
6. Check regelmatig of het goed pruttelt.
7. Na 25 minuten haal je de deksel eraf en leg je de sinaasappelschijven en de gesneden peterselie erboven op. Zorg dat je nog een klein beetje peterselie overhoudt voor de garnering straks.
8. Doe de deksel er weer op en laat het nog 10-15 minuten pruttelen.
Afronding
9. Is het vlees gaar? Haal de Dutch Oven van het vuur af en breng het naar gelang verder op smaak met peper en eventueel zout.
10.Strooi er nog wat peterselie over en niet ervan!
Eet smakelijk!
Tijdens de Covid-19 herfstperiode hebben wij dit recept lekker binnen gemaakt, op het fornuis. Dat kan natuurlijk ook.
Zie hier het stappenplan in een video:
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.