Stoofpeertjes
Een heerlijk herfst en winter gerecht, stoofpeertjes. Vaak zie je ze in restaurants. Dan ligt er vaak één op je bord en vaak ook koud.
Dit gerecht is erg makkelijk te maken. Je kan er zelfs bij weggaan als je ze thuis op het fornuis maakt. Uren pruttelen op een lage stand, daar worden ze alleen maar lekkerder van.
Wij vinden ze warm het lekkerste en je kunt ze ook erg goed eten als nagerecht. Een dot slagroom erbij en het staat nog feestelijk ook!
Benodigdheden:
- 20 biologische stoofpeertjes
- Dutch oven waar ze rechtop in passen
- dunschiller
- water
- biologische zwarte bessen sap
- 3 eetlepels suiker
- 2 kaneelstokjes
- 2 kruidnagels
- eventueel rode wijn. Restje van de avond ervoor is prima. Gebruik niet te dure wijn.
- 4 eetlepels allesbinder
Bereiding
Eén van de simpelste en lekkerste gerechten die er is, stoofpeertjes!
Het leukste is natuurlijk om ze zelf te plukken. Mocht dit niet kunnen, dan liggen ze in de herfst altijd in overvloed in de winkels.
Wij maken onze stoofpeertjes in de Dutch oven, maar je kunt ze uiteraard ook op het fornuis bereiden.
- Je kunt de Dutch Oven boven een vuur hangen of je legt de kolen onder de pan en boven op de deksel. Met stoofpeertjes kan het allebei.
- Schil de peertjes en laat de stokjes eraan. Je kunt ze ook in partjes snijden en het klokhuis eruit halen. Wij doen dat niet want vinden het er leuker uitzien als we de peertjes heel laten.
- Zet ze rechtop in de Dutch oven en vul de DO met een laagje water zodat de peertjes er voor de helft in staan.
- Doe een flinke scheut biologische zwarte bessensap bij.
- Voeg het rietsuiker toe en de 2 kaneelstokjes.
- Voeg als laatste de kruidnagels toe.
- Doe de deksel op de pan en laat alles lekker minimaal 3 uur zachtjes pruttelen.
Serveren van de stoofpeertjes
- Als de stoofpeertjes klaar zijn, schep je ze er voorzichtig uit.
- Schep er één eetlepel Allesbinder bij, en roer met een garde zodat het glad blijft.
- Doe dit net zolang totdat de saus de gewenste dikte heeft.
- Onze ervaring is dat er ongeveer 3-4 eetlepels in gaan. Neem hier wel even de tijd voor. Door het pruttelen wordt de saus langzamerhand dikker. Als je teveel Allesbinder gebruikt wordt de saus snel te dik.
Serveer een aantal stoofpeertjes in een bakje en giet hier de warme saus overheen. Naar smaak kan hier slagroom bij geserveerd worden.