Pittige short ribs uit de (Dutch) oven
Ben je een liefhebber van lekker en goed vlees? Heb je een dagdeel de tijd om deze short ribs lekker een uur of drie/vier te laten pruttelen?
Dan is dit recept geschikt voor jou!
Wij maken het uiteraard in de Dutch oven, met kolen onder de pan en op de deksel. Maar dit gerecht is ook uitstekend geschikt voor in je oven thuis.
Het enige wat je nodig hebt is goede, biologische short ribs, een oven én geduld.
Dus een lekker recept voor het weekend!
Wij maken dit recept met aardappels erbij. Deze doen wij bij de short ribs in de pan. Uiteraard kun je dit achterwege laten.
Met de voorbereidingen ben je ongeveer 30 minuten bezig. In totaal rekenen wij voor dit gerecht dus vier uur.
Benodigdheden:
Hoofdgerecht voor 6 personen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3 ½ uur
Benodigdheden:
- 2 – 2 ½ kilo short ribs. Meestal zijn er drie ribs aan elkaar verpakt. Snij ze door zodat ze makkelijk in de pan passen.
- twee eetlepels olijfolie
- 4 tot 6 biologische aardappelen, door de helft gesneden
- 2 uien in vieren gesneden
- 6 tenen knoflook in plakjes gesneden
- 4 rode pepers. Als je niet van pittig houdt, doe je lekker minder
- 1 theelepel chili vlokken
- 2 eetlepels komijnzaad
- 2 eetlepels venkelzaad
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 /2 theelepel kaneel
- 2 eetlepels tomatenpuree, maar kan ook meer
- 120 ml witte wijn azijn
- 800 ml kippenbouillon of water, maar bouillon is wel extra lekker
- 1 citroen, fijngehakt en pitten eruit halen
- vers gemalen peper & zout
Extra benodigdheden:
- (Dutch) oven
- starter
- briketten
- geduld
Bereiding pittige short ribs uit de oven met aardappels
Bestrooi de ribs met veel zout en peper en braad ze stuk voor stuk, rondom aan. Dus ook de kopse kanten! Zorg ervoor dat alles goed dichtgeschroeid is.
Maak 10-12 briketten warm in de starter of verwarm de oven voor op 165 graden.
Als alle ribben aangebraden zijn plaats je ze stuk voor stuk in de dutch oven, of in je grote (oven)pan.
In dezelfde pan waar je de ribs in hebt gebraden, leg je nu de aardappels met de platte kant in het vet.
Braad ze lekker aan zodat ze een krokant korstje krijgen.
Leg de aardappels bij de short ribs in de pan als ze klaar zijn.
De saus waar de short ribs in gaan garen
- Doe de ui en de knoflook in de pan en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe
- Als de uien een mooi bruin kleurtje krijgen voeg je de pepers, komijnzaad, venkelzaad, korianderzaad en kaneel toe
- Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit ongeveer 2 minuten mee. Schenk de azijn en bouillon of water erbij en voeg de helft van de fijngehakte citroen toe. Breng dit geheel zachtjes aan de kook.
- Omdat wij dus met een dutch oven werken en de ribbetjes daar al in liggen, voegen wij de saus bij de ribbetjes en aardappelen. Langzaam gieten wij de saus erbij.
Doe je het in de oven thuis in een grote pan, dan laat je de saus in de pan en leg je zachtjes de ribben erbij. - Belangrijk is dat de ribben helemaal ondergedompeld in de saus liggen. Heb je te weinig saus, voeg dan water of bouillon toe.
- Geef de ribben altijd voorrang op de aardappelen.
- Dek alles af met een deksel.
- Nu leg je 5 kolen onder de DO en 5 boven op de deksel en kan je rustig wachten.
- Laat alles 2 ½ tot 3 uur garen en je zult zien dat het vlees bijna van het bot valt.
- Als je het thuis in de oven maakt dan stel je de oven na 2 ½ uur in op 220 graden en haal je de deksel van de pan.
- Na ongeveer 30 minuten heb je een mooi krokant korstje op de short ribs en is de saus ingedikt.
- Bestrooi het geheel met de restjes citroen en eventueel nog wat chilivlokken.
Serveer deze short ribs met naanbrood, stokbrood of arabisch brood. Of een lekkere salade en klaar ben je!
TIP:
Je kunt de short ribs ook twee dagen van te voren stoven/smoren. Bewaar ze dan in de pan waar je ze in hebt bereid. Bewaar alles in de koelkast en op de dag zelf warm je alles nog even op in de oven of op het fornuis.
Super lekker en makkelijk als je visite ontvangt, maar je wil op de dag zelf niet te lang in de keuken bezig zijn.
Smikkel ze!