De houtoven is voor ons een super aankoop geweest, met deze oven kun je op lage en hoge temperaturen de lekkerste gerechten bereiden. Van pizza tot pulled chicken, en van shashuka tot brood. Met de houtoven kan het allemaal!
Het gebruik van de houtoven
Als je de houtoven gaat opwarmen zorg je er eerst voor dat de luchtschaft van de oven open staat, hierdoor zuigt het vuur namelijk lucht aan.
Bij het verwarmen van de houtoven (ook wel bekend als pizza oven) maak je gebruik van hout, je stookt een vuurtje in het midden van de oven en wacht tot het hout smeult. Wanneer dit is gebeurt verspreid je het smeulende hout over de stenen bodem van de oven, hierdoor zorg je ervoor dat de bodem warm wordt en dat heb je nodig om bijvoorbeeld je pizza of flammkuchen te bereiden.
Na ongeveer 10 minuten zijn de stenen voldoende opgewarmd om er op te gaan bakken, je verplaats nu het smeulende hout naar de zijkant van de oven en stook je het hout weer op zodat je weer een mooi brandend vuurtje krijgt. Door de bolle vorm van het plafond van de oven krullen de vlammen prachtig over het plafond richtig het rookkanaal.
Als je dit hebt gedaan veeg je de laatste asresten van de stenen af met een ovenbezem en is de oven klaar voor gebruik!
Wat maak je in de houtoven?
In een houtoven kan je van alles maken, de oven kan opereren op een temperatuur van 100℃ tot 400℃ en dat is wat hem zo veelzijdig maakt! Op zoek naar een recept voor een gerecht uit de houtoven? Kijk eens naar onze flammkuchen met appel, walnoten en honing. Wil je graag pizza bakken, dan helpt ons recept voor pizzadeeg je op weg!