Appelcrumble
Dit heerlijke nagerecht maken wij tijdens het buitenkoken op houtvuur in de Dutch Oven en is altijd lekker. Wil je deze Applecrumble maken zonder of met noten? Dat is allemaal mogelijk. Noten, maar ook rozijnen, kun je er ook later overheen strooien voor degenen die dat lekker vinden.
Natuurlijk kun je verschillende appelsoorten gebruiken met dit gerecht. Frisse appels zoals de Elstar zijn altijd goed. Probeer met appels uit het seizoen te werken en om ze zelf te plukken bij een plaatselijke boomgaard of boer is natuurlijk helemaal super!
Dit gerecht kun je ook prima een dag of een aantal uren eerder maken. Dan is de appelcumble natuurlijk koud, maar ook erg lekker. Net wat je zelf lekker vindt.
En uiteraard kun je dit gerecht ook thuis in je keuken oven maken.
Veel succes met dit heerlijke gerecht!
Nagerecht voor 20 personen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding : 20 minuten
Oven : 30/40 minuten
Benodigdheden vulling:
- 2,0 kg appels (eventueel aangevuld met seizoensfruit)
- 4 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels suiker
- handje gemengde noten (hazelnoten of walnoten)
- handje rozijnen
Benodigdheden crumble:
- 400 gram tarwebloem (iets anders is ook mogelijk, bijvoorbeeld speltbloem)
- 300 gram ongezouten roomboter
- 75 gram biologische rietsuiker
- 1 eetlepel kaneel
Extra: bakpapier
Print receptVoorbereiding
Als je dit gerecht thuis in je keuken oven maakt, verwarm je de oven voor op 180 graden Celcius. Ga je buitenkoken op houtvuur dan maak je dit gerecht in de Dutch Oven dan is dat niet mogelijk.
Dit recept wordt beschreven zoals wij het maken tijdens het buitenkoken in de Dutch Oven.
1. Pak een Dutch Oven en bakpapier en leg 2 vellen bakpapier kruislings in de Dutch Oven.
2. Was de appels en snijd ze, ongeschilde, in blokjes. Ditzelfde doe je eventueel met ander seizoensfruit.
3. Let goed op het verschil in vulling- en crumble-ingedienten. Weeg de suiker, tarwebloem en roomboter af en snijd de laatste in blokjes.
4. Zet de rozijnen en noten klaar, of niet. Een appelcrumble zonder is natuurlijk ook mogelijk én lekker.
Bereiding
5. Leg de appel-/fruitvulling op de bodem van de Dutch Oven en meng deze met de kaneel, suiker en eventueel met de noten en rozijnen.
6. Meng het appelmengsel met deze ingrediënten even goed door elkaar met je handen. Als het goed is ruikt het al heerlijk!
Crumble
7. Pak een schaal, doe hierin de suiker, de bloem, kaneel, suiker. Voeg de boter toe en kneed dit met schone handen tot een kruimelachtig deeg. De anderen zullen je dankbaar zijn.
Let op: Het moet geen deegbal worden zoals bij een appeltaart, maar mag nog wat kruimelig zijn.
8. Verkruimel de de crumble over de vulling, zodat de appel is afgedekt.
Bakken
9. Doe het deksel op de Dutch Oven en leg tien kooltjes bovenop en acht onderop.
10. Zet de Dutch Oven op een plaat of op de grond (zand of aarde.) Niet op het gras zetten, daar wordt het gras niet vrolijk van!
11. Bak het geheel in ca 25 tot 35 minuten tot een goudbruine korst ontstaat. Check tussendoor of de crumblelaag bruin wordt en of het de crumble niet te heet onder de voeten wordt. Haal dan een paar kooltjes weg.
Serveer de appelcrumble warm met slagroom en/of vanillesaus.
Tip!
Varieer met fruit, voeg seizoensfruit toe. Erg lekker in het voorseizoen is de combinatie met aardbeien of rabarber. In de zomer zijn bosbessen heerlijk. In augustus en september is het lekker om pruimen en peren toe te voegen.
Ook lekker met wat vanillevla of zelfgemaakte vanillesaus!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.