Bietensalade met karnemelk en walnoten
Een gerecht om je vingers bij af te likken. Neem verschillende gekleurde bieten, dat is én enorm lekker, maar het staat ook nog eens extra leuk!
De gele en witte bieten hebben ook echt een andere smaak dan de rode. En minder een ‘grondsmaak’, dus perfect voor een salade.
Als bijgerecht (met dus nog andere gerechten) voor 6 personen heb je aan 4 -5 bieten voldoende.
Erg makkelijk te maken, hooguit 30 minuten dat je zelf aan het werk bent en dan heb je deze aparte salade op tafel staan.
Het koken van de bieten duurt ongeveer 40 minuten.
Benodigdheden:
Bijgerecht voor 6 personen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 60 minuten
Benodigdheden:
- 4 grote of 6 kleine verschillende gekleurde biologische bieten
- biologische witte (wijn)azijn
- 120 ml biologische karnemelk
- ½ rode ui in dunne ringen
- 60 gram zure room of volle (Griekse) yoghurt
- 1 eetlepel komijnzaad
- ½ theelepel gemalen sumak
- 60 gram walnoten
- 2 eetlepels citroensap
- zout naar smaak
- olijfolie
- peper uit de molen
Extra benodigdheden:
- Dutch oven
- bakpapier
- starter
- briketten
Bereiding bieten salade met karnemelk en walnoten
Maak ongeveer 8-10 briketten vast klaar in de starter en doe een laag bakpapier in de Dutch oven (DO).
Was de bieten schoon. Leg deze in de DO en giet de azijn erbij en maal er een beetje peper over.
Leg de briketten onder de bodem en boven op de deksel. Laat dit ongeveer 45 minuten pruttelen. Kijk soms even of het niet te hard gaat. Als de bieten zacht zijn, is het klaar. Test dit voorzichtig met een vork.
Laat ze afkoelen.
Ondertussen heb je alle tijd om de karnemelk saus te maken.
Snij de uien in dunne ringen. Meng deze met het citroensap en voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Laat het mengsel minimaal 2 minuten rusten en voeg dan de sumak toe (sumak kun je overigens ook achterwege laten).
Roer ondertussen de karnemelk en de zure room( of yoghurt) door elkaar. Breng ook op smaak met peper en zout en wat citroensap.
Verdeel het karnemelk mengsel over de bodem van een grote ondiepe kom of bord. Je kan dit ook andersom doen. Dus eerst de bieten op het bord leggen en daarna de saus eroverheen (zie foto).
Rooster de walnoten kort zodat ze een beetje bruin worden en prak ze iets fijner in de vijzel.
Het pellen van de bieten
Als de bieten goed afgekoeld zijn kun je ze pellen. Snijd ze daarna in dunne plakken.
Verdeel daarna de bieten over het karnemelk mengsel.
Verdeel daarover de uien, walnoten en een beetje komijn.
Vlak voor het serveren besprenkel je de salade met een beetje olijfolie.
Aan tafel en smullen maar!
TIP:
Je kunt de bieten enkele dagen van te voren ook klaarmaken en pellen. Als je ze goed afgedekt in koelkast legt blijft dit dus prima.
Het karnemelk sausje kun je ook wel een week van te voren maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.