Brandnetelspinaziesoep met yoghurt
Wil je een keer een andere soep dan de standaard tomaten-, groenten- of kippensoep? Probeer dan eens deze erg bijzondere én overheerlijke brandnetelspinaziesoep met yoghurt.
De brandnetels kan je zelf plukken en groeien bijna overal langs de kant van de weg of in het bos. Bij wildplukken er wel altijd aan denken om de kruiden goed te wassen voordat je het gaat bereiden.
Natuurlijk is dit een voorgerecht, maar je kan het ook prima serveren op een dag dat je minder zin hebt om te koken. Zorg dan voor wat lekker brood erbij met pesto’s en kruidenboter.
Liever een andere soep? Wij hebben ook een bijzondere woestijnsoep.
Zoals deze soep hier is omschreven is het een vegetarische soep, maar je kan er perfect salami aan toevoegen voor de liefhebbers.
Bij het buitenkoken maken wij alle soepen altijd in onze soeppan. De soeppan hangt aan kettingen aan onze driepoot boven het houtvuur. Af en toe roeren blijft belangrijk. En mocht het te hard gaan, dan hang je de pan wat hoger van het vuur af.
Zo simpel is buitenkoken!
Voorgerecht 15 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding : 25 minuten
Glutenvrij en vegetarisch.
Benodigdheden:
- 1250 gram spinazie
- 250 gram brandnetels
- 3 tl komijnzaadjes
- 3 tl sesamzaad
- 3 tl koenjit
- 4 lente-uitjes
- 4 teentje knoflook
- 3 uien
- 1,5 lt glutenvrije groenten- of kippen bouillon
- Olijfolie
- Blik of pot witte bonen
- ¼ lt dikke Turkse yoghurt of room
Eventueel spek of salami
Print receptBereiding
Ga er lekker op uit om brandnetels te plukken. Deze vind je (bijna) het hele jaar door op de gekste plekken. Zelfs in de een park in de stad zul je altijd brandnetels tegenkomen. Dit keer zijn ze niet vervelend maar juist lekker!
Mocht je overigens meer willen weten over wildplukken in de natuur dan kan je daarvoor ook prima bij ons terecht. Wij geven diverse workshops hierover.
Pluk de brandneteltopjes, was ze goed en haal de blaadjes van de stengels.
Doe de sesamzaad en komijnzaad in de vijzel en stamp dit samen goed fijn.
Fruit daarna de lente uitjes en de gewone uien. Doe dit samen met de koenjit en de peper en zout in de olie.
Snijd de knoflook en doe dit erbij (houd 1 gesneden knoflookteentjes apart).
Was daarna de spinazie en laat dit goed uitlekken. Voeg dit ook toe en roerbak het samen met de brandnetels mee.
Giet er het (warme) water met bouillonblokjes bij en laat het ongeveer 10 minuten koken tot de spinazie zacht is. Daarna voeg je de erwten toe en pureer alles samen met de staafmixer.
Breng hierna de soep op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
Snijd de spek of salami in dunne strookjes en bak ze uit.
Meng het overgebleven en reeds gesneden knoflookteentje door de yoghurt/room. Roer de yoghurt/room door de soep en laat deze wel warm worden, maar niet meer koken!
Voor de liefhebbers strooi je de salami of spekstrookjes er op het bord of schaaltje overheen.
Direct serveren met brood.
Eet smakelijk!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.