Brownie uit de Dutch oven
Wauw! Wat een heerlijk dessert!
Kunst met een brownie uit de Dutch oven om daar rustig de tijd voor te nemen. Buitenkoken op houtvuur is tenslotte slow food cooking. Dus…neem de tijd om het te maken, en daarna neem je ook de tijd om hier lekker van te genieten.
En bij deze brownie kun je naar smaak nog allerlei extra’s toevoegen zoals noten door het beslag heen of vers fruit en slagroom voor ernaast. Kruimel daar weer pistache noten overheen en je zet een heerlijk dessert op tafel die elke gast lekker vindt.
Benodigdheden:
Nagerecht voor minimaal 40 personen. Afhankelijk van hoe groot je de stukken brownie serveert. Wij halen uit één DO (Dutch oven zeker 50 stukjes).
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 40-50 minuten
Benodigdheden:
- 150 gram roomboter
- 150 gram pure chocolade. Koop de goede met een hoge percentage cacao.
- 350 gram suiker
- 4 eieren
- 150 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Extra benodigdheden:
- Dutch oven
- bakpapier
- extra steel pannetje of andere pan
Extra opties:
- slagroom
- pistache noten
- vers fruit
Voorbereiding van de brownie
Voor dit gerecht is het belangrijk dat de DO warm is. Dus begin eerst met 6 kolen warm te maken in de starter.
Leg daarna twee stukken bakpapier kruislings in de DO.
Als de kolen warm zijn leg je twee kolen onder de DO en vier boven op de deksel.
Bereiding van de brownie uit de Dutch oven
- Breek de chocolade in stukken en smelt deze samen met de boter op een laag vuur in een andere pan of schaal (au bain marie mag ook als dat lukt).
- Haal van de pan van het vuur en meng de suiker door de chocolade met een spatel.
- Meng het zout, de bloem en het bakpoeder en roer dit door de suikers/chocolade mengsel
- Voeg al roerend de eieren één voor één toe.
- Schenk het beslag nu in de DO. Een brownie mag niet te dik zijn, dus let goed op! Heb je beslag over, doe het dan in twee keer.
- Wil je er noten doorheen mixen? Dan kun je dat nu nog toevoegen.
- De kunst is nu dat de DO veel hitte van boven moet krijgen en weinig hitte van onderen. Dus niet teveel briketten aan de onderkant leggen. Begin dus met 2 briketten aan de onderkant.
- De afstand van de deksel naar de brownie is hoger dan van de onderkant en de briketten.
Pas dus op dat de onderkant niet aanbrand. Te langzaam is niks mis mee, te snel wel! - De brownie is klaar als je met een saté prikker erin prikt en deze niet nat is. Beetje smeuïg mag juist weer wel, dat is juist lekker!
- Bak de brownie in ongeveer 2-40 minuten gaar.
- Houdt de onderkant dus goed in de gaten!
Afronding van de brownie
- Laat de brownie, als het kan, even afkoelen. En maak er dan desnoods nog één als dat nodig is.
- Daarna haal je de zijkanten los en laat je de brownie verder afkoelen op een plaat, bord of rooster.Snijd er kleine blokjes van. Samen met vers fruit, slagroom en pistache noten heb je een heerlijke dessert!