Forel met rozemarijn en citroen
Forel met rozemarijn en citroen is een ideaal gerecht voor het buiten koken. Als je forel wil bereiden op houtvuur dan kan dit het beste in de rookoven. De rookoven moet wel rustig opwarmen. De beste manier om dit te doen is met kooltjes en niet met hout. Zorg ervoor dat je voldoende kooltjes hebt. Houdt er rekening mee dat het roken van een forel tijd kost. De forel moet ongeveer een uur in de rookoven. De duur is afhankelijk van de grote, dikte en gewicht van de forel.
Als je het vaker doet, dan wordt je er steeds handiger in. Gewoon uitproberen dus want het is een heerlijk gerecht en simpel te bereiden.
Wij maken hier vier forellen. Meestal kunnen er twee personen van één persoon eten. Maar mocht je grote eters krijgen dan serveer je er een aantal andere gerechten bij of je neemt één forel per persoon.
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding : 15 minuten
Oven: 60 minuten
Ingrediënten
- 4 forellen, schoongemaakt
- 4 takjes rozemarijn of 4 takjes tijm
- 1 grote citroen, in gehalveerde dunne plakjes
- 4 eetlepels olijfolie
Extra benodigdheden:
Keukenpapier, aluminiumfolie
Bereiding
Verwarm de rookoven in stappen.
Zorg dat de rookoven op temperatuur komt door middel van kooltjes.
De forel moet langzaam worden gerookt en dat gaat in fases. Op het moment dat de forel in de rook oven gaat stook je de oven steeds harder.
De eerste 15 minuten tot 40°C, de volgende 15 minuten tot 50°C. En daarna opstoken tot maximaal 80 graden.
De vis moet niet heter gerookt worden dan 83,5°C. Zorg dat het dus nooit heter worden dan 80 graden. De rooktijd hangt af van de grootte, dikte en gewicht van de vis.
Check of de forellen goed schoon zijn aan de binnenkant. Anders nog even uitspoelen.
Dep de forellen droog met keukenpapier.
Bestrooi de buikholte met zout en peper en leg de takjes rozemarijn of tijm erin.
Leg er enkele plakjes citroen in en sprenkel er wat olijfolie over. Pak een stuk bakpapier en leg de forellen naast elkaar.
Leg de rest van de plakjes citroen op de forellen en sprenkel de rest van de olie erover. Strooi er zout en peper overheen.
Vul de bak in de rookoven (die onder het rooster zit) met water en verse kruiden.
Leg de forel in de rookoven op 40 graden. Of hang ze op aan de haak. Als je de forellen aan een haak hangt dan moet je ze wel dichtbinden.
Check de temperatuur na 20 minuten. Nu moet de temperatuur naar 50 graden worden gebracht dus voeg wat kooltjes toe, zodat de temperatuur omhoog gaat.
Na nog eens 15 minuten mag je de oven nog verder opstoken. Voeg rookmot toe en rook de forel nog een 15 minuten op 80 graden. Check of de forel gaar is, als je het velletje rimpelig is en er makkelijk van af kunt trekken, dan is de forel klaar.
Haal daarna de forel uit de oven, leg het op een bord, eventueel de graat er alvast uit halen en garneer deze met verse kruiden en plakjes citroen. Lekker met een stuk brood of bij een groentegerecht.
Eet smakelijk!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.