Geroosterde spitskool met vanilleboter
Kijk eens wat een heerlijk gekleurde salade hier staat! Een lust voor het oog en daarnaast nog erg lekker ook.
Met gekleurde bloemen erop als decoratie (en eetbaar!) maak je er een extra feestelijke salade van.
Super makkelijk te maken & warm én koud te eten.
Benodigdheden
Dit recept is op basis van 20 personen (ervan uitgaande dat het als een bijgerecht wordt geserveerd).
- 2 rode spitskolen
- 300 gram roomboter
- 2 vanille stokjes
- sap van 1 citroen
- peper en zout naar smaak
Voorbereiding
- Breng je barbecue op temperatuur (je kunt hier uiteraard ook een pan voor gebruiken)
- Snij de spitskolen door en maak er 6 of 8 stukken van. Naar gelang de grootte van de kool. Snijd het witte hart eruit.
Bereiding
- Leg de stukken kool op de barbecue en gril deze tot de zacht worden. Als je een gril plaat hebt kun je ze daar ook op leggen. Giet dan een beetje olijfolie op de plaat.
- Doe de roomboter in een pannetje en laat de boter zachtjes smelten.
- Haal de merg uit de vanillestokjes en voeg dit aan de boter toe, samen met de schillen van de stokjes.
- Laat dit mengsel 30 minuten zachtjes op het vuur staan. Zorg ervoor dat het niet kookt!
- Haal de stukken kool van de barbecue, en hak deze in stukken.
- Hierna mengen wij de kool met de vanillesaus in een Dutch oven. Hussel dit even goed door. En laten dit nog zachtjes doorgaren op een laag vuurtje.
- Je kan ook de kool in alumiumfolie wikkelen en dan nog zachtjes laten doorgaren.
De smaken van de saus mengen zich dan met de kool. - Wil je iets meer een pitje of vind je de saus te flauw, voeg dan peper en zout toe.
Afronding
- Verdeel het spitskool salade over een mooie grote schaal. Giet er desnoods nog meer vanilleboter saus over en decoreer hier eetbare bloemen overheen.
Je kan alle spitskolen hiervoor gebruiken en ook een ‘normale’ rode kool.
Wij vinden de paarse spitskool leuk en lekker vooral ook omdat het een ‘vergeten groente’ is en de kleur is zo prachtig!