Gevulde bavette
Ontzettend lekker recept en op verschillende manieren te maken. Want je kan bavette met van alles vullen.
Wij vullen de bavette met eigengemaakte groene pesto, olijven, pijnboompitten en zongedroogde tomaten.
Als je dit gerecht wil maken start je dus met de groene pesto. Koop geen pesto uit een potje…dat is echt zonde van het mooie gerecht en het verpest dit heerlijke vlees.
Let erop dat je bij de aanschaf (bestelling) van je bavette vraagt om een lang plat stuk. Vermeld erbij dat je het wil gaan vullen. Dan kan de poelier/slager daar rekening mee houden.
Onze gevulde bavette is voor 6 personen en ervan uitgaande dat er nog meer geserveerd wordt.
En wij bereiden de bavette uiteraard in onze rookoven. Natuurlijk kun je gevulde bavette ook thuis in je oven maken.
Succes en alvast eet smakelijk!
Benodigdheden:
Hoofdgerecht voor 6 personen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 60-90 minuten
Benodigdheden:
- 1 ½ kilo bavette (plat lang stuk)
- eigen gemaakte verse groene pesto (zie ons recept)
- potje zongedroogde rode tomaten
- naturel olijven gesneden in ringetjes
- peper
- pijnboompitten
Extra benodigdheden:
- rookoven
- thermometer
- slagers touw
- starter
- briketten
Bereiding gevulde bavette
Pesto heb je klaar? Zo niet, even snel maken in je keukenmachine of in de vijzel.
Verwijder alle losse vliezen van de bavette. Wij hebben een plat lang stuk bij de poelier gevraagd dus hoeven het niet meer veel dunner te snijden.
Mocht je een dik stuk hebben gekregen, dan zul je het dus nog dunner moeten snijden (vlinderen heet dat).
Leg het vlees altijd zo neer dat de draad van het vlees van links naar rechts loopt en snij het vlees op de draad.
Snijd daarna het vlees doormidden zodat het open geklapt kan worden.
Ondertussen maak je de kolen klaar in de starter. Je rookoven moet een temperatuur van rond de 200 graden krijgen. Rond de 10-15 kolen heb je dan wel nodig.
Smeer daarna het vlees in met je groene pesto. Een lekker dikke laag is aan te bevelen!
Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes en de olijven in ringetjes.
Bak de pijnboompitten zachtjes bruin.
Strooi de tomaatjes, olijven en pijnboompitten over de pesto laag heen.
Hou je van iets meer pit, dan kun je er nog iets (rode) peper over strooien, maar dit hoeft natuurlijk niet.
Vulling klaar? Rollen maar!
De kolen zijn ondertussen klaar en je kunt deze vast onderin de rookoven leggen.
Wij hebben twee roosters in de rookoven. De bavette leggen wij op het bovenste rooster. zo dicht mogelijk bij de deksel dus.
De gevulde bavette kan opgerold worden. Met twee handen druk en rol je tegelijk. Als de bavette volledig is opgerold, leg je het slagerstouw eromheen en knoop je deze vast. Zorg dat alles goed vast zit.
Nu kan de bavette op het rooster van de voorverwarmde rookoven worden gelegd.
Stop de temperatuur meter in het midden van het vlees. De temperatuur van onze thermometer van de Ikea kun je van te voren instellen. Super handig want dan kun je ondertussen een wijntje inschenken en gaat het belletje af als het de kern temperatuur heeft behaald.
Als de meter 30 graden heeft bereikt, draai je de bavette om en stel je de meter in op 52 graden. Bij die temperatuur krijg je de bavette mooi rosé.
Hou je van iets meer doorbakken? Stel je meter dan in op 55 graden.
Omdat wij de bavette klaar maken in de rookoven hebben wij er direct een goede krokante korst aan. Als je deze thuis klaarmaakt in je oven is dat vaak niet zo.
Haal dan de bavette uit de oven en bak deze nog even in een pan met roomboter voor die heerlijke korst.
Als de gevulde bavette klaar is, wikkel je deze in aluminium folie zodat het vlees nog iets kan doorgaren en alles sappen vrij komen en de pezen kunnen rusten. 20 tot 30 minuten is wel aan te raden.
Daarna snijd je de bavette doormidden en vervolgens in dikke plakken.
En nu smullen maar!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop of live cooking? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.