Groene pesto met raapstelen, zevenblad en kaas
We kennen allemaal de pesto’s uit de supermarkt die meestal gemaakt is van basilicum en pijnboompitten. Wil je een keer een andere pesto met een bijzondere smaaksensatie? Probeer dan eens deze groene pesto met raapstelen, rucola en kaas.
Raapstelen is een seizoengroenten van het voorjaar en nog een keer in het najaar. Dus niet het hele jaar te krijgen. Dan kan je de raapstelen prima vervangen door rucola.
Tijdens het buitenkoken zorgen wij altijd voor lekkere pesto’s die je op een stukje brood of toast kan smeren. Tijdens het koken krijg je namelijk altijd trek en dan hebben wij al iets bijzonders voor je gemaakt.
Veel gasten willen weten hoe je die lekker pesto maakt. Erg simpel!
Bij deze onze verrassende groene pesto!
Bijgerecht voor 15 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Benodigdheden:
- 1 bosje rucola of raapstelen of veldsla of zevenblad (een mix kan ook)
- Een handje gehakte basilicum, alleen de blaadjes gebruiken
- 1 kleine teen knoflook
- 1 el pompoen of zonnebloem pitten
- 0,5 tl zout
- 0,5 tl peper
- 2 el olijfolie
- feta of Turkse kaas
Extra benodigdheden:
- Vijzel
Bereiding groene pesto
Pel de knoflook en snijd de knoflook teen in kleine stukjes. Rooster de pitten kort en hak ze daarna samen fijn met de knoflook. Gebruik hiervoor eventueel een kruidenblok met kruidenhakker. Doe dit mengsel alvast in de vijzel.
Was de rucola en/of raapstelen of andere bladgroenten en de overige kruiden en maak ze daarna goed droog. Verwijder de eventuele worteltjes.
Snijd daarna alle kruiden eerst grof met een mes. Hak ze daarna fijner op een houten plank of met de kruidenhakker.
Voeg nu de gehakte bladgroenten toe aan de knoflook en de pitten in de vijzel.
Voeg daarna de helft van de olie toe. Stamp het mengsel totdat de olie is opgenomen en het een smeerbaar mengsel is.
Prak de kaas fijn en meng dit erdoor heen.
Voeg (indien nodig) de rest van de olie, peper en zout toe tot het lekker smeuïg is en je het op een broodjes of toast kan smeren.
Tot slot de gesneden basilicum en eventueel de (wilde) kruiden erbij. Nog kort vijzelen.
Tip:
- Varieer gerust met de bladgroenten, postelein is ook zeer geschikt. Het kan natuurlijk ook met eetbare wilde kruiden en planten (zoals veldkers, zevenblad, brandnetelblad, vogelmuur)
- Het is ook mogelijk om alles in een blender te doen en op die manier de pesto te bereiden. De smaak en structuur zijn dan wel anders.
Informatie over raapstelen:
Raapstelen is een voorjaarsgroente, die gekweekt wordt zonder verwarming. De 2e lichting groeit in september.
Raapstelen zijn zowel rauw als kort gebakken heerlijk pittig van smaak, en is ook zeer geschikt voor een lekkere stamppot of voorjaarssoep. Raapstelen bevatten veel ijzer (meer dan spinazie) en vitamine C.
Eet smakelijk!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.