Hasselback aardappelen
Aardappelen in kleine plakjes gesneden terwijl ze aan de onderkant nog vastzitten, dat zijn de Hasselback aardappelen. Van origine een Zweeds gerecht dat ontzettend makkelijk te maken is en goed staat bij elke maaltijd.
Print recept
Benodigdheden
- 20 stevige middelgrote biologische aardappelen, bijvoorbeeld roseval
- 1 stuk boeren belegen kaas van 200 gram
- 175 gram roomboter
- 10 takjes verse tijm en/of rozemarijn
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Was de aardappelen goed schoon. Schrob ze eventueel met een borstel. Let op: de aardappelen blijven ongeschild, daarom is het van belang biologische te gebruiken.
- Leg de aardappel tussen 2 dunne snijplanken. Dit zal je helpen te voorkomen dat de aardappel helemaal doorgesneden wordt.
- Het doel is om plakjes van ongeveer 1 millimeter dikte te snijden terwijl de aardappel nog aan de onderkant aan elkaar blijft zitten. Een behoorlijke uitdaging, maar jij kan dit!
- Snijd de kaas in dunne plakjes, gebruik hiervoor een kaasschaaf. Let op: de plakjes moeten in de aardappelsneetjes passen
- Rits de tijm en/of rozemarijn van de takjes en hak ze fijn.
- Snijd de roomboter in dunne plakjes.
- Pak een Dutch Oven en bakpapier, doe 2 vellen bakpapier kruislings in de Dutch Oven
- Leg de plakjes kaas en boter in de gemaakte sneetjes. Leg de aardappelen daarna in de Dutch Oven.
- Strooi de tijm en/of rozemarijn over de aardappelen en giet er olijfolie overheen.
- Maal nog wat peper en zout over de aardappelen, doe het deksel op de oven en leg er 8 kooltjes op.
Alternatief: pak de aardappelen in in folie en leg ze naast of in het vuur.
Tip!
Ter variatie is het ook lekker om naast kaas ook plakjes spek in de aardappels te doen.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.