Kruidige stoofschotel met bier en wintergroenten
Deze heerlijke winterse stoofschotel is een fantastisch hoofdgerecht met vlees. De combinatie van de stooflappen met de winterse groenten en afgeblust met de smaak van een goed bruin biertje geeft een heerlijke winters gevoel.
Print recept
Benodigdheden
- 1,5 kilo stooflappen
- 3 uien
- 3 knoflooktenen
- 2 aardappelen
- 1 knolselderij
- 3 pastinaken
- 3 stengels bleekselderij
- 5 wortels
- blikje tomatenpuree of -blokjes
- 1/2 liter bouillon
- flesje bruin bier
- 3 eetlepels bloem
- 5 laurierbladeren
- 3 stuks steranijs
- 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- peper en zout
Bereiding
- Snijd het vlees in dobbelsteentjes van 3 á 4 centimeter dik.
- Verwijder de schil van de uien en snijd de uien in halve ringen.
- Snijd de knoflook en bleekselderij fijn en de wortels in dunne plakjes.
- Smelt de olie op de bakplaat.
- Vraag aan de kok of er al briketten klaar zijn voor straks. Je hebt er ongeveer 10 nodig.
- Leg de vleesblokjes op de plaat en braad aan op een hoog vuur. Zorg dat ze rondom dichtgroeien.
- Bak de uien mee en voeg vervolgens de knoflook toe.
- Pak een grote Dutch oven (DO) en leg daar alvast 5/6 briketten onder. Dan kan de pan vast opwarmen.
- Schep het vlees, de uien en knoflook daarin over.
- Pas nu op: Giet het bier en de helft van de bouillon er rustig bij via de rand van de pan en voeg ook de laurierbladeren, kruidnagelpoeder, steranijs, overige kruiden en tomatenpuree toe.
- Leg 5 briketten op de deksel en laat de stoof ongeveer 15 minuten smoren. Let op: zorg dat de stoof zacht pruttelt, dan blijft het vlees lekker zacht.
- Voeg daarna, samen met de bleekselderij en wortels, 3 eetlepels bloem toe en roer door.
- Giet de bouillon en het bier erbij en voeg ook de laurierbladeren, kruidnagelpoeder, steranijs, overige kruiden en tomatenpuree toe.
- Maak de aardappels schoon, schil de knolselderij en pastinaak en snijd allen in blokjes. Nog genoeg vocht? Zo niet, gier er wat bouillon bij.
- Voeg alles toe en laat de pan nog 25-35 minuten staan, totdat alle groenten en vlees goed gaar zijn.
- Als alles goed gaar is, check dan even de dikte van het vocht. Als het te dik is, voeg nog wat bouillon toe. Is het te dun, voeg dan een klein beetje allesbinder of maizena toe.
- Breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout.
- Tijd om heerlijk te genieten van een goed vullende maaltijd. Eet smakelijk!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.