Libanese salade
Deze salade noemen wij bij Buitenkokers de Libanese salade.
Je hoeft er echt niet Libanese gerechten bij te maken. Je kan deze salade prima serveren bij allerlei gerechten van verschillende keukens.
Ook als voorafje of lunchgerecht is deze salade heerlijk.
Je kunt voor deze salade verschillende soorten sla kiezen. Wij nemen altijd ‘zachte’ sla, dus Hollandse kropsla is erg geschikt. Bij voorkeur direct van het land, maar ook uit de kas is het natuurlijk super lekker.
Voor het brood kun je ook uit verschillende opties kiezen. Als je wel eens in de Turkse/Arabische supermarkt komt, dan zou ik Arabisch flatbread aanraden. Dat brood in je huis is sowieso een aanrader. Een aantal voordelen op een rijtje van Arabisch brood;
- Het kost bijna niets
- Is makkelijk te gebruiken voor wraps en andere ‘rolletjes’
- Vries het in en je kan elke keer een brood pakken en de rest stop je weer terug in de vriezer
- Maak je een lekkere curry of ander prutje, serveer dan dit brood erbij. Scheur het en vul het brood met je curry!
- Wij gebruiken het dus ook om te roosteren en smeersels op te smeren als lekker hapje vooraf
- Als je het thuis gebruikt, even in de oven en dan maak je het brood als snel knapperig
Benodigdheden:
Bijgerecht voor 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 10 minuten
Benodigdheden:
- 1 krop sla of andere zachte slasoort
- 1 Arabisch brood of 2 pitabroodjes
- 2 eetlepels Ras al Hanout
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels azijn
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes munt en 2 takjes peterselie
- handje kleine snoeptomaatjes
- 1 zoete rode paprika
- handje rucola (heb je dit niet, geen nood, dan laat je dat achterwege)
- peper uit de molen
- olijfolie
Extra benodigdheden:
- oven of bij outdoor cooking een driepoot met een rooster om het brood op te bakken
- starter (bij outdoor cooking)
- briketten (bij outdoor cooking)
Bereiding Libanese salade
Verwarm de oven voor op 180 graden en bij het outdoor cooking maak je vast de briketten in de starter klaar.
- Met de Ras al Hanout met 4 eetlepels olijfolie en meng dit in een bakje goed door elkaar.
- Verdeel het Arabisch brood in 8 punt stukjes, net als een pizza. En smeer het brood in (voor en achterkant) met het Ras al Hanout mengsel. Zet dit even weg en laat het rustig intrekken.
Als je pita broodje gebruikt dan snij je ze doormidden en verdeel je ze per kant in vier puntjes. - Was de sla en droog de bladeren. Snij het niet, dus hou mooie grote stukken sla.
- Snij de tomaatjes in mooie helften en snij de paprika in ringen.
- De peterselie en munt mag je heel fijn snijden en mengen met elkaar.
- Als je rucola hebt, snij dit in kleine stukjes.
De dressing
Rasp de knoflook fijn en meng dit met de yoghurt, azijn en 2 eetlepels olijfolie tot een vloeibare dressing. Is het nog iets te dik?
Voeg dan wat olie en azijn toe. Meng de helft van de verse kruiden bij deze dressing.
Proef en voeg wat toe waar nodig. Gebruik geen zout! Peper mag altijd.
Meng de tomaatjes en paprika met de dressing en schep het om net zolang tot alle groenten in de dressing zijn geweest.
Nu kunnen je broodjes gebakken worden.
Leg ze op het rooster, maar blijf er wel bij. Het moet iets knapperig worden en als het vuur hoog is, verbranden ze snel. Het is dun brood.
In je oven thuis adviseren wij een minuut of 5 hooguit. Dan haal je de broodjes er al weer uit.
De opmaak van de Libanese salade
Leg eerst de grote bladen sla op een groot bord. Als je rucola hebt, strooi je die eroverheen. Schep met een lepel de tomaatjes en paprika er op en naast.
En leg vervolgens de knapperige broodjes op de sla. Heb je nog wat dressing over? Giet het gerust ook over het brood heen en sprenkel het mooi over het bord.
Als finishing touch strooi je de verse kruiden nog over het geheel.
Eet smakelijk!