Gerookte zalmrolletjes
Met deze overheerlijke zalmrolletjes overtuig jij iedereen over jou kookkunsten, dit relatief simpele gerecht is zo lekker en zo leuk om te maken dat zelfs de echte vleeseter twee keer nadenkt voor hij zijn bord vol schept.
Als je vragen hebt over het werken met een rookoven kijk dan op https://www.buitenkokers.nl/wiki/rookoven/ en leer alles over de rookoven en hoe je hiermee werkt.
Benodigdheden
Voorbereiding 20 min
Dit recept is op basis van 20 personen
- 2 kg zalm filet
- 1 bosje lente-ui
- 2 bosjes dille
- 4 bakjes cream cheese (bijv. Philadelphia)
- 250 gram spekjes
- Peper en zout
- 5 citroenen
- 5 limoenen
Extra benodigdheden
- Kokosbriketten
- Starter
- Rookoven
- Rooster (van de rookoven)
- Rookmot of houtblokjes
- slagerstouw
Print recept
Bereiding
- Doe de rookmot of de houtblokken in een bak met water en laat 20 min intrekken
- Haal de zalm filet uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen
- Snijd de lente-ui in kleine ringetjes en snijd de dille fijn
- Meng de lente-ui, de fijngehakte dille en de cream cheese in een kom en breng op smaak met peper en zout
- Steek ondertussen de kolenstarter aan
- Trek de huid van de zalm van het filet (als je een erg dik filet heb kun je hem doormidden snijden zodat je hem makkelijker kan oprollen en hij gelijkmatiger gaart)
- Verdeel het cream cheese mengsel over de zalmfilet
- Verdeel nu de spekjes over de zalmfilet
- Rol de zalmfilet op en bind hem vast met het slagerstouw (zorg ervoor dat je ongeveer om de 2 á 3 centimeter een touwtje om de rol bind)
- Snij de zalmrol nu in schijven van rond de 2 á 3 cm dik, zorg ervoor dat bij elk zalmschijfje het slagerstouw goed in het midden zit zodat die mooi blijft zitten
- Leg de kolen (als ze klaar zijn) in de rookoven en zorg dat deze op een temperatuur van ongeveer 90 graden komt, haal nu de rookmot of de houtblokken uit het water en laat deze uitlekken
- Snij ondertussen de limoen en citroen in schijfjes en verdeel deze over het hele rooster, zorg ervoor dat het hele rooster is bedekt.
- Zet het rooster met de citroen en limoen in de rookoven (als deze op temperatuur is), gooi wat rookmot op de kolen en laat de citrusvruchten zon 5 min roken
- Verdeel de zalmrolletjes na 5 min over het rooster en rook dit voor ongeveer 1 á 1,5 uur
- Haal de zalmrolletjes wanneer deze gaar zijn uit de rookoven en garneer eventueel met de citrus schijfjes