Op hooi gerookte carpaccio
Een zeer exclusief voor óf tussengerecht, dat is deze op hooi gerookte carpaccio uit de rookoven. Wat smullen is dat!
Je hebt wel een rookoven of Big Green Egg nodig om dit op deze manier te kunnen bereiden. Wij maken het dus in de rookoven. Een handig apparaat die wij voor héél veel gerechten gebruiken.
Deze carpaccio heeft een speciale en unieke manier van bereiden doordat wij de carpaccio op hooi roken. Dat maakt de smaak heel bijzonder. En dit gerecht valt reuze mee qua werkzaamheden.
Een snelle en super lekker gerecht dus!
Benodigdheden:
Hoofdgerecht voor maximaal 20 personen. Afhankelijk van hoe je het gaat serveren. Je kunt de carpaccio op een broodje presenteren of op een schaal uitserveren zodat iedereen een aantal plakken kan opscheppen.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: roken: 20 minuten. Afkoelen: 1 tot 4 uur
Benodigdheden:
- 1 kilo biologische ossenhaas
- handje hooi (zonder kruiden)
- peper en zout
- ijsklontjes
Extra benodigdheden:
- Rookoven of Big Green Egg
TIP: wij serveren de carpaccio op een schaal met rucola sla, olijfolie en noten. Maar je kunt de plakjes ook op ciabatta brood serveren met pesto, olie en rucola sla en nootjes.
Bereiding carpaccio gerookt op hooi
Zorg ervoor dat je het vlees minimaal een uur van te voren uit de koeling hebt gehaald zodat het op kamertemperatuur is.
- Maak de briketten warm in de starter.
- Leg een handje hooi in een bak met water en dompel het goed onder.
- Als de briketten goed gloeien doe je deze in de rookoven en zorg je ervoor dat de temperatuur van de rookoven naar 130 -150 graden stijgt.
- Wij hebben een speciaal grill-rooster om het hooi én het vlees op te leggen. Voordeel hiervan is dat het hooi er niet snel doorheen valt. Je kan hier natuurlijk ook een ander rooster voor gebruiken.
- Wij plaatsen het rooster zo dicht mogelijk bij de briketten. Dus bij onze rookoven halen wij twee roosters ertussen uit zodat de rookoven heel laag wordt.
- Leg het hooi op het rooster en plaats het rooster in de rookoven. Nu gaat de rookoven ook echt ‘roken’.
- Als dat gebeurt is het vlees klaar om erin gelegd te worden.
- Open de deksel en leg de ossenhaas op het hooi en sluit de deksel weer.
- Na ongeveer 10-15 minuten draai je de ossenhaas om. Je ziet een verkleuring van het vlees.
- Na weer 10-15 minuten is de ossenhaas klaar.
- Nu zit er vaak wat hooi op de ossenhaas. Haal dat er eerst af voordat je de ossenhaas in folie wikkelt.
- Omdat wij vaak buitenkoken in de natuur, hebben wij ijsklonten bij ons. Nadat de ossenhaas in folie is gewikkeld plaatsen wij de ossenhaas in het ijs.
- Nu gaat de ossenhaas afkoelen. Dit kan je heel lang doen, maar minimaal 2 uur is wel handiger snijden.
- Als de tijd om is haal je de ossenhaas uit de folie. Zorg dat je een scherp mes hebt en iemand die dunne plakjes kan snijden.
- Snijd er zoveel mogelijk dunne plakjes van.
Serveer op een schaal met rucola sla, giet er olijfolie overheen en voor de liefhebbers peper & zout.Voor de variant op brood adviseren wij om zelf groene pesto te maken!
Eet smakelijk!
Print recept