Rode bietenburger
De rode bietenburger is altijd een populair gerecht tijdens onze kookworkshops. Leuk om te maken maar vooral heerlijk om te proeven.
Print recept
Benodigdheden
- 2 rauwe bieten
- 100 gram gebroken havermout
- Twee handen (handig)
- 1 blik (uitgelekte) witte bonen
- 1 kleine (bos)ui
- 50 gram feta
- 1 teen knoflook
- een overdreven hoog vuur
- 2 grote eieren
- handje rozijnen
- kwart geraspte appel
- 1 tl appelstroop
- de verse buitenlucht
- 1 scheut balsamico azijn
- versgemalen peper en zout
- goede rode wijn (in een glas)
Garnering
- broodjes
- rucola of veldsla
- balsamico azijn
- appelstroop
- een brede glimlach
Bereiding
- Schil de bieten en rasp ze zijn. Kan met een machine of rasp, maar een echte buitenkoker regelt dit met twee stenen en een hoop doorzettingsvermogen.
- Snipper de uien fijn en plet de knoflook. Snijd de knoflook fijn.
- Vochtige bonen = vochtige burger, dus eerst de witte bonen laten uitlekken voor je ze fijnprakt. Rasp daarna een kwart van de appel en meng nu alles door elkaar.
- Eieren, havermout, rozijnen, feta, appelstroop en balsamicoazijn erbij.
- Meng nogmaals alles door elkaar. Hou je van lekker fijn? Gooi het in de keukenmachine.
- Fijnproeversmomentje #1: proef je mengsel! Breng op smaak met peper en zout.
- Pak het glas rode wijn. Geniet even en rust samen met je mengsel zo’n 30 minuten uit. Jij bij een kampvuur, het mengsel in de koelkast. Worden jullie beide stevig van.
- Laat iemand anders (onder het mom van teamwork) de uien in ringen snijden.
- Olie in de koekenpan, of op de bakplaat.
- Verdeel het mengsel in gelijke ballen. Druk ze plat tot samenhangende burgers.
- Is het mengsel te dun? Geen zorgen. Neem een slok wijn, relax en doe er wat havermout bij.
- Nu een kritiek moment, laat eerst de burger op één zijde goed doorbakken, zodat de zijde krokant en stevig wordt. Dan pas omdraaien.
- Voeg, wanneer het goed voelt, de uien toe en laat ze meebakken.
- Haal de burgers eruit als ze gaar zijn. Dit is de meest logische stap van dit recept.
- Laat de uien in de pan en voeg 1 eetlepel appelstroop, een scheut balsamicoazijn en wat water toe. Geduldig in laten koken tot een saus.
- Ondertussen kun je de broodjes garneren, burger erop, garneren met de ui, feta en wat rucola en daarna de saus erover.
- Fijnproeversmomentje #2: Deze bietenburger! Wat een genot. Je hebt het verdiend.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.