Salade van geroosterde prei met venkel en tomaatjes
Deze verrassende salade boordevol groenten, noten en citrusvruchten is een overheerlijke combinatie zoals je hem nog nooit geproefd hebt.
Print recept
Benodigdheden
- 7 preistengels
- 2 grote venkelknollen of 3 kleine
- 3 tomaten of zongedroogde tomaatjes
- 1 kleine krop sla
- 150 gram feta of geitenkaas
- 1 blikje witte bonen
- handje zonnebloempitten
- handje hazelnoten
- 2 stuks bosui
- 1 sinaasappel
- 1/2 citroen
- 4 eetlepels honing
- 8 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 1/2 theelepel tijm
- peper, zout en paprikapoeder
Bereiding
- Was de prei goed en leg deze alvast in zijn geheel (dus niet snijden) naast het vuur of erboven op een rooster. De bedoeling is dat ze zwartgeblakerd worden, dus ze mogen dicht bij het vuur liggen.
- Snijd de onderkant van de venkel af en laat de groene stelen er aan zitten. Snijd in vier parten en daarna in hele dunne stukjes.
- Snijd de tomaten in blokjes, was de sla en snij deze ook.
- Verkruimel de feta of geitenkaas en hak de hazelnoten in kleine stukjes.
- Laat de witte bonen uitlekken.
- Hang een bakplaat boven het vuur en doe er direct een flinke scheut olie op. Rooster de venkel kort op de bakplaat en kruid ze met peper en zout. Let op: Zorg dat de venkel knapperig blijft.
- Haal de prei van het rooster wanneer deze zacht is. Wikkel de prei in bakpapier of een krant en laat even rusten.
- Verwijder na 10 minuten de buitenste zwarte bladeren. Snijd de rest van de prei in stukjes van 4 centimeter.
- Rooster de zonnebloempitten in een klein pannetje boven het vuur.
- Snijd de bosui in ringen, ook het groene deel!
- Pers de citroen en sinaasappel uit.
- Snijd de knoflook fijn en doe deze in een vijzel. Stamp fijn samen met wat zout.
- Voeg aan de knoflook de citroensap, sinaasappelsap, olijfolie, honing en tijm toe.
- Leg de venkel in de zojuist gemaakte dressing en laat even intrekken. Voeg dan de uitgelekte bonen toe.
- Neem een grote platte schaal en leg de sla onderop. Leg daar bovenop de prei, daarna de venkel met bonen, de tomaatjes en de kaas.
- Strooi er nog wat gehakte bosui, overgebleven dressing, een beetje honing en gehakte hazelnoten over.
Tip!
Vervang de venkel door courgette en/of paprika en grill deze op een plaat.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.