Salade van paardenbloembladeren
Een heerlijke salade van paardenbloembladeren met linzen, radijs, prei en kaas.
Het leuke bij deze salade is dat je eerst op pad gaat voor het plukken van jonge paardenbloembladeren.
Wildplukken van paardenbloemen is niet zo moeilijk want deze staan vanaf het voorjaar bijna overal langs de weg of in weilanden. Goed wassen is natuurlijk wel belangrijk.
Deze salade is bijzonder door de uitzonderlijke ingrediënten die wij gebruiken. Mocht je een keer gasten op visite krijgen om mee te gaan buitenkoken in je eigen tuin dan maak je helemaal de sier met deze frisse voorjaars-/zomersalade.
Natuurlijk kun je hierin zelf nog variëren met andere ingrediënten die jij lekker vindt. Probeer het gerust uit, het kan bijna niet mis gaan!
Mocht je meer willen weten over wildplukken dan geven wij hier workshops in. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Hoofdgerecht voor 6 personen
Bijgerecht voor 15 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Benodigdheden:
- 4 dunne preitjes of bosuitjes
- 4 el olijfolie
- 100 ml droge witte wijn
- 150 gram gele of oranje linzen
- 200 gram veldsla
- 2 bosjes radijsjes
- 100 gram ontbijtspek
- 150 gram brandnetelkaas
- 1 bakje jonge paardenbloem bladeren
- 2 ½ el olijfolie extra vierge
- half desembrood of stevig landbrood
- 100 gram ricotta
- 3 el harde, geraspte kaas
- zeezout, peter, laurierblad
- 1,5 et sesamzaad
Voor de dressing:
- Honing, citroen, cayennepeper, notenazijn, knoflook, munt
Bereiding
Bij terugkomst van het wildplukken was je eerst de paardenbloembladeren goed. Daarna snijd je de prei in zijn geheel schuin in grote stukken van 2/3 cm. Ook deze goed wassen en uit laten lekken. Bak de prei hierna in een wok of hapjespan met olijfolie op een hoog vuur, gedurende enkele minuten aan.
Goed omscheppen en blus hierna af met de witte vermouth of wijn.
Draai het vuur omlaag en laat de prei gaar smoren. Indien mogelijk met een deksel half op de pan.
Af en toe omscheppen en niet helemaal gaar laten worden.
Spoel de linzen af met water en laat deze uitlekken.
Verhit een beetje olie in een pan en voeg de linzen toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg daarna water toe zodat de linzen onder water staan. Voor de smaak voeg je nog zout en laurierblad toe.
Zet dit vervolgens op laag vuur.
Check de linzen na 7 tot 8 minuten. Linzen mogen ook in een hooimadam gezet worden, check dan na 15 minuten.
Als de linzen gaar zijn, spoel je ze af met koud water en laat je ze uitlekken.
Snijd de radijs in vieren, rooster ze kort in de koekenpan. Snij daarna de plakjes spek in stukjes en bak ze in een koekenpan, totdat ze knapperig zijn. Bewaar ze in een apart bakje, dit i.v.m. vegetariërs.
Snij ook de kaas in kleine blokjes.
Controleer de prei en als deze gaar is giet je de prei af en af en laat je het afkoelen.
Bak de sesamzaadjes kort in een koekenpan. Meng daarna de prei met de linzen en het sesamzaad.
Maak een frisse dressing van honing, citroensap, beetje cayennepeper, notenazijn, knoflook (snijden en even in de vijzel stampen) en fijngesneden munt.
Klop de olie in een dunne straal erdoor heen en breng de dressing op smaak met peper en zout.
Giet de dressing over het linzen/prei mengsel.
Leg de gewassen veldsla (of andere sla) op een grote schaal. Schep de spikkel salade erover heen, garneer met de blokjes kaas, ricotta en paardenbloembladeren.
Serveer de ontbijtspek er apart bij, handig in verband met eventuele vegetariërs
Tip!
Lekker met desembrood.
Bon appetit.
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.