Sesambrood gevuld met prei, honing en kaas
Een brood maken die zoet en hartig tegelijk is. Kan dat? Ja dat kan!
Honing en de speciale kaas (Gruyère) verheffen dit sesambrood tot perfectie!
Super makkelijk te maken. Wel even opletten omdat het deeg moet rijzen, dus het geen brood wat heel snel klaar is zoals onze yoghurt plat broodjes.
Je moet er dus wel even de tijd voor nemen, maar dat is dit gerecht dubbel en dwars waard.
Succes!
Benodigdheden:
Bijgerecht of voorgerecht voor 1 brood uit een Dutch oven van 3 liter
Voorbereiding: 60 minuten, inclusief rijstijd
Bereiding: 45 minuten
Benodigdheden:
- 50o gram bloem
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 theelepel zout
- 1 dl olijfolie
- ½ prei
- 200 gram bergkaas, bijvoorbeeld Gruyère
- 1 eetlepel honing
- zwarte peper
- 2 theelepels zwart sesamzaad
- Olijfolie
Extra benodigdheden:
- Lauw warm water
- Schone handen
Bereiding sesambrood
Handen gewassen?
Dan kun je aan de slag!
- Meng in een grote kom de bloem met de gist, 1 eetlepel sesamzaad, het zout en de suiker
- Voeg beetje bij beetje de olijfolie en 2,5 dl lauwwarm water toe en vorm het deeg.
- Kneed het deeg hierna net zolang tot het van de rand van de kom loskomt en laat aansluitende 45 minuten rijzen.
- Schenk een drankje in en ga daarna verder met de vulling.
De vulling
- Maak de prei schoon en snijd in hele dunne ringen.
- Snijd de kaas in blokjes.
- Meng de prei en de kaas met de honing en een snuf peper.Zorg ondertussen dat er briketten worden warm gemaakt in de starter. Vraag desnoods een buitenkok je te helpen. Tien briketten zijn voldoende voor dit gerecht.
Het brood
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad nogmaals goed door en vorm het tot een bol.
- Maak een kuiltje in de bol en vul met de kaas-prei vulling.
- Sluit het deeg vervolgens goed rondom de vulling.
- Vet de binnenkant van de Dutch oven in met olijfolie. Leg de deegbol in de DO, bestrijk deze met olijfolie en bestrooi met het resterende sesamzaad.
- Laat het deeg in de DO nog ongeveer 15 minuten rijzen. Zet daarna de deksel op de DO en verdeel ⅔ van de briketten op de deksel.
- Doe de overige briketten onder de DO.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar.
Laat het brood even afkoelen voordat je deze aansnijdt.
Bon appetit!
Print recept