Superfood stoofpot
Een echt superfood stoofpot uit de Dutch oven. Voor onze vlees liefhebbers een heerlijk gerecht. Linzen zijn zeer gezond en de combinatie met spek en worstjes is dit gewoon heerlijk!
Mocht je vegetarisch eten, dan kun je de spek en worstjes makkelijk vervangen door bijvoorbeeld paprika, en meer aardappelen toevoegen.
Naast de Dutch oven heb je bij dit gerecht ook een driepoot nodig en een vuurschaal. Het mooiste is als de pan boven het vuur hangt en de stoofpot zo lekker kan pruttelen.
Deze stoofpot is vrij machtig, dus alleen brood erbij is voldoende om je buik mee te vullen.
Benodigdheden:
Hoofdgerecht voor maximaal 20 personen. Afhankelijk van hoe veel je opschept natuurlijk.
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 60 minuten
Benodigdheden:
- 4 grote uien
- 5 grote wortels
- 1 knolselderij
- 8 grote aardappelen (vastkokend)
- 6 el reuzel met kaantjes
- 600 gram ontbijtspek, in blokjes gesneden
- 125 gram bloem
- 1000 gram beluga linzen
- 1 liter rode wijn
- groenten bouillon naar wens
- bosje peterselie
- 300 ml kruiden azijn
- 3 theelepels suiker
- zout en peper naar smaak
- 14 biologische Wener worstjes
Extra benodigdheden:
- Dutch oven
- Driepoot
- Vuurschaal
- Olie
TIP:
Kook de linzen zonder zout, dan worden ze eerder gaar. Vind je de stoofpot te flauw, dan kan je uiteraard altijd nog zout toevoegen.
Voorbereiding deze superfood stoofpot
Zorg dat er kolen worden bereidt in de starter. Ondertussen kun je starten met het bereiden van de groenten.
Bereiding van superfood stoofpot uit de Dutch oven
- Pel de uien, schil de wortels, knolselderij en aardappelen en snijd alles in blokjes
- Zet de Dutch oven in de gloeiende kooltjes en smelt de reuzel met kaantjes erin
- Voeg het ontbijtspek en de gesneden groenten toe
- Bak kort aan en bestuif aansluitende met de bloem
- Voeg de linzen toe
- Blus af met de rode wijn
- Voeg naar wens water of de bouillon toe
Plaats de deksel op de Dutch oven en verdeel ⅓ van de hete briketten over de deksel en ⅔ onder de Dutch oven. Kook de linzen in ongeveer 1 uur gaar (geen zout toevoegen dus!). Controleer regelmatig of de linzen niet droogkoken, voeg zo nodig water of bouillon toe.
Maak intussen de peterselie schoon en hak deze fijn.
Afronding van de stoofpot
- Breng zodra de linzen zacht zijn de stoofpot op smaak met azijn, suiker en zout en peper. Voeg tot slot de Wener worstjes toe.
- Als finishing touch bestrooi je deze overheerlijke stoofpot met de vers gehakte peterselie.
- Lekker wat breekbrood erbij en klaar is Kees!