Tortilla met Asperges
Ze zijn er weer! Asperges, wit en groen. We hebben nu een bijzonder recept. De Tortilla met Asperges.
Heerlijk, asperges zijn echte seizoensgroenten.
Bij het buitenkoken gebruiken we meestal de groene. Die hoeven niet geschild te worden en dat is wel zo makkelijk. Soms grillen we ze in wat olijfolie, op een plaat boven het vuur, heerlijk met wat tomaatjes en rauwe ham.
Maar we zijn als buitenkokers dol op zo’n Spaanse tortilla met aardappelen en eieren. En dan voegen we er graag groenten aan toe. In dit geval dus groene asperges.
En wil je variëren…..voeg dan spek en of kaas toe.
Dus snel aan de slag.
Benodigdheden:
- 2 uien
- bos groene asperges
- 1 prei
- 2 grote zoete aardappelen
- 75 gram boerenspek
- 10 grote eieren of 12 kleine
- handje verse kruiden
- zeezout en peper
Bereiding Tortilla met Asperges
- Snijd het spek in kleine blokjes en snij de ui in ringen.
- Bak de spek eerst in wat olie krokant en voeg daarna de gesneden ui toe. Alles even op laag vuur laten staan.
- Snijd ondertussen de prei fijn en vergeet m niet te wassen. Je mag het groen van de prei ook gewoon gebruiken.
- Schil en snijd de aardappelen in hele dunne plakjes
- Voeg de prei en aardappelen toe aan het mengsel en laat het gedurende 5 minuten zachtjes meebakken.
- Check de onderkant van de asperges, zijn ze houtig, haal dan ca 1,5 cm van de onderkant van de asperges af.
- Leg de asperges mooi in de pan, leuk om ze in een stervorm neer te leggen.
- Kluts de eieren en voeg 10 snufjes zout en peper toe. Wat verse kruiden, zoals tijm erbij en paprikapoeder is ook lekker. Kluts het mengsel goed door en voeg 2 eetlepels bloem toe.
- Voeg nog wat olie toe aan het groentemengsel.
- Giet het eimengsel voorzichtig over de groenten. En dan is het wachten, laat de tortilla langzaam op laag vuur stollen. Zet je het vuur namelijk te hoog, dan is de kans op verbranden groot.
- Het omkeren doe je m.b.v. een groot deksel of dienblad. Check wel eerst of de tortilla goed los is van de bodem, anders blijven er resten achter.
- Heb je de tortilla omgekeerd, laat dan ook de andere kant zachtjes garen.
- Laat de tortilla op een schaal glijden en kies daarbij voor de mooiste kant boven.
- In punten of blokjes snijden.
- Eet smakelijk.
Tip!
Zo’n tortilla is natuurlijk ook super met anderen groenten. In het voorjaar gaan we voor raapstelen. In de zomer voor courgette, in de herfst voegen we snijbiet toe en in de winter wordt het natuurlijk boerenkool.
Allemaal lekker!
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.