Tortilla met boerenkool, prei en kaas
Bij Buitenkokers zijn we gek op Spaanse tortilla’s met aardappels en eieren. In dit recept combineren we een tortilla met prei, boerenkool en feta, maar elke groentenvariatie is mogelijk!
Benodigdheden
- 2 uien
- 1 prei
- 2 grote (zoete) aardappels
- 1 bos boerenkool
- 16 eieren
- blok kaas of stukje feta
- zonnebloemolie
- verse kruiden, bijvoorbeeld: tijm, basilicum of oregano
eventueel aanvullen met wildplukkruiden - peper, zout en paprikapoeder
Bereiding
- Halveer de uien en snijd in ringen.
- Snijd de prei in ringen. We houden niet van verspilling, dus gebruik ook het groene deel en snijd dus alleen de bovenste 3 á 4 centimeter van het groen af.
- Was de aardappelen goed, schillen hoeft niet, en snijd in hele dunne plakjes.
- Was de boerenkool goed en snijd de onderste stengel er af. Rits het blad van de stengels en snijd kleiner. Doe de steeltjes en de bladeren in aparte bakjes.
- Was de verse kruiden indien nodig en hak fijn met het wiegmes op het kruidenblok.
- Pak een grote koekenpan en doe er zonnebloemolie in. Vraag aan een buitenkok waar je kan gaan bakken.
- Doe, wanneer de pan warm is, de uien er in en bak ze zacht tot ze glazig zijn.
- Kluts de eieren in een grote schaal, terwijl de uien op het vuur staan, goed luchtig met een garde.
- Voeg net zoveel snufjes peper en zout toe als er eieren zijn (in dit geval dus 16). Voeg paprikapoeder toe naar smaak. Laat dit mengsel staan.
- Rasp de kaas of verkruimel de feta.
- Voeg de prei en de aardappelschijfjes toe aan de uien en laat ze zachtjes meegaren. Let op: geen zorgen als de aardappels niet helemaal gaar zijn, dan gebeurt vanzelf in het eimengsel.
- Voeg de boerenkoolsteeltjes eerst toe in de pan, laat even meebakken en voeg daarna het blad toe.
- Strooi de kaas erbij.
- Giet dan de geklutste eieren in de pan. Verdeel het mengsel gelijkmatig en duw de groenten goed onder het eimengsel.
- Laat het geheel langzaam stollen. Op een te hoog vuur brandt de onderkant te snel aan.
- Wanneer de tortilla gestold en gaar is, vraag dan een buitenkok om hulp bij het keren.
- Keer de tortilla alleen om wanneer het nergens meer vloeibaar is. Maak de omelet eerst goed los door er met een spatel onderdoor te gaan.
- Gebruik bij het omkeren een groot deksel of dienblad en handschoenen. Laat dan de andere kant nog even kort garen.
- Serveer in blokjes of puntjes gesneden.
Tip!
Deze tortilla kan uiteraard gemaakt worden met allerlei groenten, denk aan: snijbiet, courgette, raapstelen, broccoli, paprika, asperges of worteltjes.
Let er altijd wel op dat de groenten goed kleingesneden zijn.
Kookworkshops met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke kookworkshop? Klik op onderstaande workshops voor meer informatie.