Woestijnsoep
Een woestijnsoep? Veel mensen vragen zich af, wat is een woestijnsoep? Een woestijnsoep is een soep vol met wortels, bij voorkeur biologisch, maar mocht je die niet hebben dan kan deze heerlijke soep natuurlijk ook met andere wortelen gemaakt worden.
Je kan het zelfs nog wat steviger maken door er kikkererwten door te mengen.
Natuurlijk maken wij deze soep weer in onze soeppan en hangen we die pan aan onze driepoot. Daar kun je de soep lekker laten pruttelen zolang je wil. En je kan de temperatuur goed regelen door de pan hoger en lager te hangen met de kettingen.
Voor- of bijgerecht voor 15 personen
Hoofdgerecht voor 8 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding : 30 minuten
Benodigdheden:
- 1 kilo winterwortelen
- 1 pastinaak
- 5 stelen bleekselderij
- 3 tenen knoflook
- een halve rode peper
- 2 uien
- 3 tl komijnzaad
- 2,5 liter groentebouillon
- 400 gram ontpitte dadels
- 1 citroen
- romige yoghurt, creme fraiche of room
- bieslook
- 1 1.2 el olijfolie extra vierde
Bereiding
Je start met deze soep door eerst de wortelen goed te wassen. Als het biologische wortelen zijn hoef je ze niet te schillen. Als het geen biologische wortelen zijn, dan adviseren wij toch even te schillen.
Daarna snijd je de wortelen, bleekselderij en pastinaak in plakken. Je snijdt het ui lekker grof en je snijdt de knoflook en peper fijn. De citroen mag geraspt worden.
De komijnzaadjes stamp je fijn in de vijzel of je kan natuurlijk ook poeder gebruiken.
Daarna verhit je de olie in de pan of wok en voeg je de komijn en de ui toe. Zorg ervoor dat de ui niet bruin wordt. Daarna voeg je de gesneden knoflook en de peper toe en dat bak je nog even mee.
Tot slot gooi je er nog de wortel, bleekselderij, pastinaak en de citroensap bij en voeg je de bouillon (al dan niet zelf gemaakt) toe.
Nu breng je het geheel aan de kook.
Ondertussen kun je de dadels ontpitten en in stukken snijden. Die voeg je direct bij de soep toe.
Je laat het geheel ongeveer 10 of 15 minuten doorkoken, net zo lang tot de wortelen zacht zijn geworden.
Als alles gaar is, pureer je de soep met een staafmixer. Dit kan je gewoon in de pan doen. Je hoeft de soep niet over te gieten. Proef de soep en breng het eventueel op smaak met peper, zout en eventueel wat citroen.
Als de soep erg dik is geworden door het inkoken, dan voeg je wat water toe.
Roer ondertussen de yoghurt of crème fraiche los met wat zout en peper, voeg wat peterselie, verse koriander of bosui toe.
Doe de soep in kleine kommen, voeg aan iedere kom een klein scheutje olijfolie, yoghurt of room toe met wat peterselie of klein beetje verse koriander.
Serveer de soep met wat brood. Een heerlijke bijzondere soep die perfect te bereiden is tijdens het buitenkoken op houtvuur.
Tip!
Vervang halve kilo wortelen door een kleine pompoen. Wil je er een maaltijdsoep van maken, voeg dan een blik kikkererwten toe.
Arrangementen met dit recept
Wil jij dit recept klaarmaken tijdens een leuke workshop? Klik op onderstaande arrangementen voor meer informatie.