Yoghurt plat broodjes
Een mega simpel gerecht waar je maar drie ingrediënten voor nodig hebt!
- meel
- bakpoeder
- yoghurt
Heb jij dat ook wel eens dat je geen brood meer in huis hebt en toch wil je wat lekkers op tafel toveren voor bij de borrel? Of heb je een broodje nodig voor een hamburger, bietenburger of ander gerecht?
Als je deze drie ingrediënten in huis haalt, kun je altijd binnen 15 minuten vers brood op tafel hebben staan!
We maken dit broodje op smaak met de kruiden die wij bij het gerecht vinden passen. Super simpel en zo heb je elke keer een ander broodje op tafel!
Denk aan komijnpoeder, korianderpoeder, knoflookpoeder of speculaaskruiden.
Uiteraard kun je ook gedroogde kruiden mengen met verse kruiden. Varieer hiermee.
Benodigdheden:
Bijgerecht voor 10 broodjes
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 6 minuten
Benodigdheden:
- 30o gram bloem
- 4 theelepels baking soda
- ca 200 gram yoghurt
- snufje zout
De botersaus om het broodje mee in te smeren;
- 150 gram roomboter
- snufje zout
- kruiden naar smaak (varieer lekker wat goed bij het gerecht past)
Extra benodigdheden:
- barbecue met rooster of oven
- pannetje
- kwast
Bereiding yoghurt platbroodjes
Zorg ervoor dat je barbecue al lekker warm is. Uiteraard kun je dit ook thuis in je oven maken, zorg er dan voor dat je oven voorverwarm is op ongeveer 200 graden.
- Smelt de boter in de pan tot het mooi bruin is geworden. Voeg nu verse en/of gedroogde kruiden toe naar wens en haal de pan van het vuur.
Dat is alvast klaar! - Meng de bloem, zout en baking soda met elkaar in een beslag kom.
- Roer dan rustig door elkaar met een lepel of spatel.
- LET OP! Voeg niet alle yoghurt in één keer toe, maar meng het rustig beetje voor beetje met de spatel door het bloemmengsel in de kom tot een niet plakkerig deeg.
- Niet met je handen kneden, want dan kneed je het deeg ‘kapot’ en wordt het hard. Het moet echt luchtig zijn!
- Mocht het te droog zijn, dan voeg je iets meer yoghurt toe. Mocht het te nat zijn, dan strooi je er bloem bij.
- Kneed écht kort, tot alles samenkomt en vorm er op een bebloemd aanrecht of snijplank één bol van.
- Verdeel dit in 10 delen en rol er 10 pita-achtige broodjes van.
- Voel of de kolen goed heet zijn en leg de broodjes op het rooster boven het vuur. Of in je oven thuis.
- Keer ze na ongeveer 3 minuten of tot de onderkant stevig genoeg aanvoelt om om te kunnen draaien en er op de bovenkant flinke blazen zijn ontstaan.
- Bak daarna aan de andere kant de broodjes ook nog 3 minuten.
- Haal ze van het rooster af als ze mooi goudbruin zij en terug veren als je erin drukt.
Finishing touch
Besmeer de broodjes direct aan beide kanten met de kruidige boter en serveer het direct.
Bon appetit!
Print recept